Federata Shqiptare e Peshëngritjes (FSHP)

Peshëngritja është një lloj sporti fizik. Edhe peshëngritja sikurse llojet tjera të sportit për qëllim ka argëtimin dhe zhvillimin e aftësive fizke dhe psikologjike të sportitistëve.Peshengritja eshte sporti me popullor.

Në këtë lloj sporti zhvillohen gara që nga koherat antike. Rregullat e këtyre garave në thelbkanë mbetur të njëjta me pak ndryshime duke u munduar që ato rregulla të standartizohen në gjithë rruzullin tokësor.

Federata Shqiptare e Peshëngritjes (FSHP) është një organizatë e përhershme jo-fitimprurëse. Peshëngritja ishte një nga sportet e para të përfshira në Lojërat Olimpike Moderne ne 1896.

FSHP u themelua në vitin 1949,dhe është nje nga federatat më të hershme prej Federatave Kombëtare Sportive.FSHP është e vetmja Federatë që organizon gara për peshëngritje.

FSHP është antaresuar në Komitetin Olimpik Kombëtar Shqiptar (KOKSH) ,FSHP gjithashtu është anëtare e Federatës Europiane të Peshëngritjes (EWF) dhe i  Federatës Ndërkombëtare të Peshëngritjes (IWF).Qe prej vitit 1972 e deri me sot, peshengritja nuk ka reshtur se fituari medalje nderkombetare/

Kjo është lista e peshëngritësve më të dalluar shqiptarë në arenën kombëtare dhe atë ndërkombëtare.